TÜFE nedir?

Tüketici fiyatları endeksi yani TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TÜFETüketici Fiyat Endeksi demektir. Tüketici Fiyat Endeksi, bireylerin ortalama tüketim alışkanlıklarını yansıtacak şekilde seçilen mal ve hizmetlerden oluşan bir sepetin belirli bir zaman aralığındaki fiyat değişimini ölçer. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan TÜFE değişim oranı, perakende fiyat değişimlerini gösteren enflasyon oranıdır.

TÜFE’yi hesaplamak için fiyatlarının takip edileceği mal ve hizmetlerden oluşan mal ve hizmet sepetinin oluşturulması, referans yılının, bu sepette yer alan mal ve hizmetlerin satın alınması için ödenen parasal tutarların, ve ilgili ayın fiyat seviyelerinin belirlenmesi gereklidir.

TÜFE, enflasyon göstergesi olarak, ekonomik politikaların belirlenmesi, ücret, fiyat, kira artışlarının ayarlanması, parasal değerlerin enflasyondan arındırılması, ekonomik faaliyetlerin yönlendirilmesinde baz alnır.

Kaynak: https://www.doviz.com/makale/tufe-nedir/31

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar