Unicredit: AMB, faiz konusunda Fed'den ayrışabilir

Unicredit Ekonomisti Erik Nielsen, Avrupa Merkez Bankası'nın Fed'den ayrışarak faiz indirimine gidebileceğini ve bunun AMB için endişe verici olmaması gerektiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bloomberg Televizyonuna konuşan İtalyan Unicredit'in Ekonomisti Nielsen, ücret artışlarıyla beraber güçlü seyreden istihdam piyasası ve mali desteklerle ABD ekonomisinin 'kısıtlayıcı' alanda kalabileceğini, Euro Bölgesi yetkililerinin ise farklı bir patikayı seçebileceğini söyledi.

Uzman, "ABD'nin uzun süre faizleri yüksek tutma ihtimali olabilir ancak Avrupa'da bu ihtimal yok. AMB'nin para politikasında Fed'den ayrışması, piyasalardaki AMB'nin Fed'i takip ettiği algısını yok edebilir" dedi. Nielsen Orta Doğu, emtia, Çin'in Tayvan'a baskısı ve tedarik zinciri gibi konuların daha endişe verici olduğunu dile getirdi.

Nielsen "Avrupa'da para politikası aşırı sıkılaştı, dünyadaki gelişmelere bakınca bunun önemsiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Piyasalarda her 2 Merkez Bankası'nın faiz indirimine Haziran ayında başlayacağı beklentisi hakim. Geçen hafta konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde kurumunun 'bağımsız hareket edeceğini' belirtmişti.

Ancak 2 Merkez Bankası'nın ayrışmasının riskine dair de farklı görüşler mevcut. Allianz Kıdemli Ekonomisti Ludovic Subran ABD'de faizlerin yüksek kaldığı, Euro Bölgesi'nde ise düştüğü senaryonun 'finansal çıkış risklerinin çok yüksek olması' nedeniyle AMB için çok kötü olacağını savundu.

Nielsen ise politika yapıcıların alacakları kararın sonuçları konusunda 'rahat' olacağını savundu ve "Euro/Dolar paritesinde biraz düşüşü kim önemser? Bu durum hiçbir ölçekte enflasyonist olmaz ve piyasaya Euro Bölgesi para politikasını yönettikleri mesajını verir." şeklinde konuştu.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar