Avrupa Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri sabit tutma kararı aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası, para politikası toplantısında faiz oranlarını piyasa beklentileriyle paralel olarak sabit tutma kararı aldı. Gecelik mevduat faiz oranı yüzde 2 seviyesinde bırakılırken; ana refinansman operasyonları ve marjinal borç verme faizleri sırasıyla yüzde 2,15 ve yüzde 2,40 seviyelerinde korundu.

AMB yetkilileri, özellikle son dönemde euronun 1,20 eşiğini aşan yükselişinin ihracat üzerindeki baskısını ve enflasyonist süreçleri yakından takip ediyor.

Donald Trump’ın yeniden gündeme getirdiği gümrük tarifesi tehditleri ve ticaret savaşlarına yönelik belirsizlikler, yatırım iştahını frenleyen temel riskler olarak öne çıkıyor.

Karar metninde şu ifadelere yer verildi: "Ekonomi, zorlu küresel ortama rağmen dirençli kalmaya devam ediyor. Ancak ticaret politikalarındaki öngörülemezlik ve jeopolitik gerilimler nedeniyle görünüm üzerindeki belirsizlik sürüyor."

Gelecek projeksiyonları

Bankadan gelecekteki adımlara dair net bir yönlendirme gelmezken, faizlerin bir süre daha bu seviyede kalabileceği sinyali verildi. Analistler ve yatırımcılar, AMB'nin mevcut para politikası ayarlarını "iyi bir nokta" olarak tanımlaması nedeniyle önümüzdeki iki yıl boyunca büyük bir değişiklik beklemiyor.

AMB’nin bu hamlesi, diğer büyük merkez bankalarının duruşuyla da örtüşüyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) da faizleri sabit tutarken, ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz haftaki toplantısında benzer bir karar almıştı. Ancak piyasa oyuncuları, enflasyonun hedefin altına sarkması durumunda hem BoE hem de Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam edebileceğini öngörüyor.

Lagarde'dan açıklamalar

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde karar sonrası kameraların karşısına geçti. Lagarde güçlü euronun enflasyonu hedef seviyesinin daha da altına itebileceğini söyledi. Başkan, Kevin Warsh'ın Fed Başkanlığını 'memnuniyetle karşıladığını' söyledi.

Lagarde enflasyonun kademeli biçimde hedefe gerilediğini, orta vadede hedefte kalacağını belirtti.

Lagarde'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

"Oy birliği ile karar alarak faizleri sabit bıraktık

Önden verilmiş bir politika patikası yok, tüm enstrümanları kullanmaya hazırız

Enflasyon orta vadede yüzde 2 olan hedefimizde istikrarlı şekilde devam edecek

Para politikamız iyi durumda çünkü çevik ve hazırlıklı

İmalat, jeopolitik risklere rağmen güçlü seyrini korudu

İşgücü talebi yavaşlamaya devam etti

İş yatırımları daha da güçlenecek, şirketler yeni dijital teknolojilere yatırım yapıyor

Hükümetlerin büyümeyi destekleyecek kamu yatırımına önem vermesi gerekli

Dijital euro için düzenlemelerin süratle kabul edilmesi büyük önem taşıyor

Mevcut enflasyon göstergeleri son aylarda çok az değişiklik gösterdi, genel beklenti yüzde 2 enflasyon etrafında yoğunlaştı

Küresel politik ortamındaki istikrarsızlık nedeniyle enflasyon görünümü her zamankinden daha belirsiz olmaya devam ediyor

Uluslararası ticaretteki daha fazla sürtüşme, tedarik zincirlerini bozabilir, ihracatı azaltabilir ve tüketimi ve yatırımı zayıflatabilir

Güçlü euro enflasyonu hedef seviyesinin daha da altına çekebilir

Enerji fiyat artışı ya da ithalat fiyat artışı olursa enflasyon kalıcı şekilde yükselişe geçebilir.

Hedefimiz herhangi bir döviz unsurunu barındırmıyor

Doların euro karşısında bir değer kaybı var ve bu yakın zamanda yaşanan bir olay değil

Repo hatlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili yeni haberler birkaç gün içinde gelebilir

Jeopolitik risklerde bir azalma görmüyoruz."

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar