Lagarde Enflasyon riski arttı
Lagarde, enflasyon riskinin arttığını, büyüme görünümünün ise zayıfladığını açıkladı.
Abone ol
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin ve ekonomik büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını açıkladı.
Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Lagarde, AMB’nin üç temel politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde sabit tuttuğunu hatırlattı. Buna göre mevduat faizi yüzde 2, refinansman faizi yüzde 2,15 ve marjinal borçlanma faizi yüzde 2,40 seviyesinde bırakıldı.
Lagarde, Orta Doğu’daki savaşın enerji fiyatlarını yükselttiğini ve bunun enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Aynı gelişmenin ekonomik güveni zayıflattığını ifade eden Lagarde, savaşın süresi ve enerji fiyatlarının seyrinin etkilerin boyutunu belirleyeceğini söyledi.
Kısa vadeli enflasyon beklentilerinde artış gözlendiğini dile getiren Lagarde, faiz kararlarının önceden belirlenmiş bir patikaya bağlı olmadığını ve veriler doğrultusunda şekilleneceğini vurguladı.
Euro Bölgesi ekonomisinin belirsizliğini koruduğunu belirten Lagarde, gelen verilerin büyümede yavaşlamaya ve tüketici ile şirket güveninde gerilemeye işaret ettiğini söyledi. Enerji arzındaki olası kesintilerin fiyatları daha da artırabileceğini ve ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratabileceğini ekledi.
Lagarde ayrıca, enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra tedarik zinciri sorunları ve ticaret gerilimlerinin de enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu ifade etti.
Öte yandan Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon nisanda yüzde 3’e yükselerek AMB’nin yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam etti. Enerji fiyatlarındaki artışta Orta Doğu’daki savaşın etkisi belirleyici oldu.